Geschiedenis

BEGIN VAN DE KRAAMKAMER 2006-2012

One Planet is begonnen in 2005 met één persoon en één project EcoVilla. Daarna vonden we ruimte in een oud overheidsgebouw aan Stationsplein 16 in Amersfoort, tegenover het station, en groeiden stapsgewijs. In 2012 werkten 35 mensen in het gebouw op innovatieve duurzaamheidsinitiatieven.

BRAND APRIL 2012

Onze activiteiten kwamen tot stilstand toen het gebouw op een nacht in april 2012 door brand werd verwoest. Alle voorzieningen in Stationsplein 16 werden vernietigd en het gebouw werd in één klap onbruikbaar. One Planet kromp in tot drie medewerkers en twee projecten. Wij mochten tijdelijk gebruik maken van de oude Rechtbank; daarna hebben we ruimte gehuurd in Het Gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan 

HET GYMNASIUM 2013-2014

In de voormalige school Het Gymnasium in Amersfoort (zie onder) stortten we ons op twee projecten: Business Garden en Eemstroom. Doel: nieuwe inkomsten genereren zodat One Planet weer kon groeien.

Eemstroom: energiecoöperatie groeide uit tot 220 klanten. Dan hebben we Eemstroom losgekoppeld van One Planet, met een eigen kantoor en personeel in Vathorst.

Business Garden: €9,5 miljoen renovatie van het oude gebouw Stationsplein 14-16, waar One Planet voor de brand in 2012 was gehuisvest. One Planet sloot een partnerschap met een lokale projectontwikkelaar voor de financiering en de bouw. In 2015 kregen we akkoord op de plannen van de gemeente Amersfoort. Zie project: Business Garden.

TERUG NAAR STATIONSPLEIN 2014

One Planet ging terug naar haar vroegere locatie Stationsplein 14-16, onder een Vastgoedbeschermingscontract met de Rijksgebouwendienst (RGD). De RGD had inmiddels het asbest gesaneerd en voor de begane grond een tijdelijke water- en stroomvoorziening geïnstalleerd.

2015-2016

Deze jaren waren heel moeilijk maar leerzaam! Eemstroom kon als zelfstandig bedrijf, zonder steun van One Planet, niet verder groeien en One Planet heeft haar investering moeten afschrijven. Daarna strandde de financiering van het grote project Business Garden door een meningsverschil met de ontwikkelaar. De derde tegenslag was het project Kit Houses, waar de fabricage door onze Engelse partners ver achter op schema liep. De klant trok zich terug en One Planet liep een bestelling voor 40 woningen mis. One Planet heeft haar kosten fors verminderd en haar strategie gewijzigd. Voortaan wilde we in coalities werken waarin iedere partner zijn eigen kosten draagt, en een stukje in de taart krijgt wanneer het project op de markt komt. 


NIEUWE KANSEN

2017-2020 bracht een nieuwe start voor One Planet. De gemeente Amersfoort heeft Stationsplein 14-16 gekocht. Verder heeft One Planet met lokale Nederlandse partners een nieuw ontwerp voor FlexApartments gemaakt, en later verkocht aan een bouwbedrijf. We namen deel aan een aantal nieuwe VN-projecten, startten een zonnefietsproject en steunden een initiatief om een ​​park te behouden.

2021: De pandemic heeft geleerd dat One Planet even goed als een online netwerk vanuit huis kan functioneren. Sinds oktober hebben we na 15 jaar geen vaste kantoor meer. Wij komen bij elkaar alleen waneer nodig voor een project. Als u op Projects klikt, ziet u waar wij nu aan werken. 

KRAAMKAMER

One Planet begon bij de keukentafel in 2005 met als doel; bijdragen aan fossielvrij leven met minimale CO2-uitstoot. In de afgelopen 15 jaar hebben we meer dan 74 projecten gevoerd.