Geschiedenis

BEGIN VAN DE KRAAMKAMER 2006-2012

One Planet is begonnen aan de keukentafel in 2005. Daarna vonden we ruimte in een oud overheidsgebouw aan Stationsplein 16 in Amersfoort, tegenover het station. We zijn begonnen met één persoon en één project (EcoVilla) en groeiden stapsgewijs. In 2012 werkten 35 mensen in het gebouw op innovatieve duurzaamheidsinitiatieven. One Planet was dan een drukke, creatieve en levendige gemeenschap met vele bezoekers en vergaderingen per dag. Gemotiveerde, goed opgeleide jonge mensen van verschillende nationaliteiten werkten schouder aan schouder bij One Planet.

BRAND APRIL 2012

Onze activiteiten kwamen abrupt tot stilstand toen het gebouw op een nacht in april 2012 door brand werd verwoest. Alle voorzieningen in Stationsplein 16 werden vernietigd en het gebouw werd in één klap onbruikbaar. Ieder projectteam moest op eigen kracht verder en nieuwe werkruimte vinden. One Planet kromp in tot drie medewerkers en twee projecten. Wij mochten tijdelijk gebruik maken van de oude Rechtbank; daarna hebben we ruimte gehuurd in Het Gymnasium aan de Barchman Wuytierslaan 

HET GYMNASIUM 2013-2014

In de voormalige school Het Gymnasium in Amersfoort (zie onder) stortten we ons volledig op twee projecten: Business Garden en Eemstroom. Doel: nieuwe inkomsten genereren zodat One Planet weer kon groeien.

Eemstroom: deze energiecoöperatie groeide uit tot 220 klanten. Op dat moment besloot de One Planet Board dat Eemstroom voldoende steun had gekregen om als apart bedrijf op eigen benen verder te gaan,  met een eigen kantoor in Vathorst en eigen personeel.

Business Garden: een spectaculaire €9,5 miljoen eco-renovatie van het oude gebouw op Stationsplein 14-16, waar One Planet voor de brand in 2012 was gehuisvest. One Planet sloot een partnerschap met een lokale projectontwikkelaar voor de financiering en de bouw. One Planet fungeerde als projectleider en ontwerper. In 2015 kregen we akkoord op de plannen van de gemeente Amersfoort en contracteerden we huurders. Zie project: Business Garden.

TERUG NAAR STATIONSPLEIN 2014

Na een jaar in Het Gymnasium, keerde One Planet terug naar haar vroegere locatie Stationsplein 16, onder een Vastgoedbeschermingscontract met de Rijksgebouwendienst (RGD). De RGD had inmiddels het asbest gesaneerd en voor de begane grond een tijdelijke water- en stroomvoorziening geïnstalleerd. In september 2015 bracht de RGD ook Stationsplein 14 onder beheer bij One Planet.

2015-2016

Deze jaren waren heel moeilijk maar ook leerzaam voor One Planet! Ten eerste bleek Eemstroom als zelfstandig bedrijf, zonder steun van One Planet, niet verder te groeien. One Planet heeft haar investeringen in dit project van haar balans afgeschreven. Ten tweede strandde de financiering van het grote project Business Garden net voor de aankoop van het gebouw toen er een onoplosbaar meningsverschil ontstond tussen One Planet en de ontwikkelaar. De derde tegenslag was het project Kit Houses. Een zorginstelling had One Planet gevraagd een innovatief prototype van een Kit House te ontwerpen en bouwen, maar de fabricage door onze Engelse partners liep maanden achter op schema en de pre-engineering was gebrekkig. De klant trok zich daarop terug uit het project en One Planet liep een bestelling voor 40 woningen mis. Door deze reeks van moeilijke verliezen moest One Planet alle bedrijfskosten tot op het bot terugsnijden. Toen hebben we besloten dat One Planet zonder winstoogmerk geen grote financiële risico's meer wilde nemen. We zijn gedownsized en overgestapt naar partnerschappen waarin One Planet met de innovatie en 'brainwork' doorging en andere commerciële partners hun eigen tijd en geld investeren om deel uit te maken van onze coalitie. Indien onze projecten er dan in slagen om op de markt te komen, krijgt iedereen een stukje in de taart. 


NIEUWE KANSEN 2017-2020

2017-2020 bracht een nieuwe start voor One Planet. De gemeente Amersfoort heeft Stationsplein 14-16 gekocht, met de bedoeling dit aan te bieden op de markt onder voorwaarden van hoge duurzaamheid. Verder heeft One Planet met nieuwe lokale Nederlandse partners een beter ontwerp voor FlexApartments gemaakt. Inmiddels is het FlexAppartement project gekocht en overgenomen door een bouwbedrijf. Een duurzame wereld is belangrijker dan ooit en onze toekomst is nog open en vol met kansen.

KRAAMKAMER

One Planet begon bij de keukentafel in 2005 met als doel; bijdragen aan een modern, fossielvrij leven met minimale CO2-uitstoot. In de afgelopen 14 jaar hebben we circa 72 projecten gevoerd. De keukentafel was een goede plek om te beginnen, want dieet heeft het allergrootste milieu-impact. Wat we vandaag kopen in de supermarkt, bepaalt overmorgen de wereld die onze kinderen.