Anders Actief & Duurzaam

Anders Actief & Duurzaam

Van 2008 tot 2010 kreeg One Planet veel aandacht en publiciteit voor haar collectieve, duurzame woonconcepten EcoVilla, EcoVilla City en EcoErf. Wim Kromwijk en Agaath Schreuder, makelaars in onroerend goed voor ouderen, zagen een markt voor het nieuwe type huisvesting van One Planet en wilden een nieuw kenniscentrum en een makelaarskantoor oprichten voor ‘Actief, Alternatief en Duurzaam Wonen’ ofwel AAD,  in het One Planet-gebouw in Amersfoort. Doel: kenniscentrum, tijdschrift, makelaar en projectbureau voor ‘een ander soort’ woning. De mensen die zich aanmelden voor AAD zijn op zoek naar collectieve particuliere opdrachtgeverschap en/of aangepaste groepshuizen, met zorg beschikbaar wanneer nodig. Duurzame, passieve of zero-energy woningen met ondersteuning voor een duurzame levensstijl, zowel in steden als op het platteland. Ze wilden alles behalve de standaard Vinex-huizen hebben. Ze waren enthousiast over de One Planet woonconcepten en wilden deze combineren met verzorgingstehuizen.

One Planet maakte daarom een ​​projectplan: hier een samenvatting: “De markt voor energiezuinige en alternatieve woningen in Nederland komt langzaam van de grond. In buurlanden als Oostenrijk, Duitsland, Engeland en Zweden zijn dergelijke woning al standaard op de markt te krijgen, tegen een prijs die concurrerend is met conventionele woningen. Maar in Nederland hebben grote projectontwikkelaars de markt in hand en de concurrentie beperkt. In samenwerking met de gemeenten krijgt een kleine groep spelers de grote bouwplaatsen voor Vinex-voorsteden te pakken. Maar vele burgers, waaronder een groeiende groep rijke senioren, willen niet in een standaard Vinex-wijk of in standaard appartementen wonen. Zij stellen hogere eisen en willen zelf bepalen hoe hun huis eruit ziet en welke diensten zij afnemen. CPO, flexibiliteit en duurzaamheid zijn de toekomst, de tijd is rijp voor andere, actieve en duurzame huisvesting.  AAD Kenniscentrum brengt vraag en aanbod bij elkaar. De grote Vinex-wijkbouwers als BAM, Volker Wessels, Heijmans en Ballast Nedam bieden betonproducten, omdat zij eigenaar zijn van de betonfabrieken. Maar AAD-klanten willen houtskelet energiezuinige huizen. Partners aan zowel de vraag- als de aanbodzijde kunnen elkaar ontmoeten bij AAD en een ​​nieuwe markt helpen creëren. “

AAD is 2011 bij One Planet begonnen, met Wim en Agaat als projectleiders. Maar in april 2012 vernietigde een brand het One Planet-gebouw (zie One Planet. History.) AAD en alle andere projecten moesten een nieuwe werklocatie vinden. AAD ging toen verder als onafhankelijk initiatief http://www.lacota.nl en Wim Kromwijk werkt nog 7 jaar later als AAD.