Daktuin

Daktuin

Met steun van de Provincie Utrecht, Bureau Groenadvies en een Sociale Werkplaats, heeft One Planet in 2012 een zonnige modulaire daktuin van 135 m2 gebouwd, op een zuidgeoriënteerd dak op Stationsplein 16, Amersfoort. Dit dak stond daarvoor 45 jaar volledig ongebruikt. Met dit project lieten we zien dat daken in steden potentie hebben voor nuttige functies als moestuinen, recreatie, natuur en biodiversiteit, en voor energieopwekking.

Zo zag het dak van 1973 tot 2012 uit.  39 jaren ongebruikt!

Hieronder is het plan, gemaakt door Albert Jan Kerssen, voor de One Planet daktuin. Uit bouwkundige sterkteberekeningen was gezegd dat de gemiddelde gewicht op het dak 70 kg/m2 mag zijn, met de diepe zware bakken zijn aan de rand en de lichtere bakken in het midden. Er moest een bouwvergunning van de gemeente aangevraagd worden. De gemeente heeft vooral eisen gesteld aan de veiligheid van het hek omheen. De tuin is gebouwd uit modulaire bakken op pallets, zodat het in de toekomst verplaatst kan worden, mocht dit ooit nodig zijn.

De diepe bakken aan de rand hebben hout aan de buitenkant, dan een plastic laag, dan een dikke deken. Een speciale overloop buis zorgt dat het water tot maximaal circa 10 cm diep in de bakken kan staan. Tot deze niveau is de bak gevuld met kleine stenen. Daarboven is het gevuld met een mengsel van vulkanische korrels.

Een kraan tilt alle materialen naar het dak.

Hartelijk dank Albert Jan Kerssen voor onze mooie daktuin! Hier installeert hij, met behulp van zijn dochter, de watercomputer.

Na een onderbreking vanwege een grote brand in april 2012 wordt de daktuin sinds 2014 met veel plezier gebruikt door een groep van 15 ouders en jonge kinderen uit de buurt. Het is ook een mooie plek waar de kantoorwerkers op een vrijdagmiddag de week kunnen beëindigen met een biertje en een borrel in de zon!

 

Dit daktuin project liet zien dat er is veel potentie in een stad om daken nieuwe functies te geven. Een daktuin verhoogt de kwaliteit en de gebruikswaarde van het gebouw en de omgeving. Het is goed voor natuur en biodiversiteit. Door de planten en de materialen wordt het dak iets koeler in de zomer, en misschien iets warmer in de winter (niet gemeten, maar de gebruikers ervaren het zo.) Een daktuin verhoogt de verhuurbaarheid en economische waarde van een gebouw. En het is goed voor relaties met de buren en met de gebruikers uit de omgeving. En natuurlijk kun je ook lekkere verse groenten uit het tuin eten!