EcoVilla de Kleine Aarde

EcoVilla de Kleine Aarde

One Planet wilde in 2007 samen met De Kleine Aarde, Essent, Eiffel, Ballast Nedham en de gemeente Boxtel, een EcoVilla Expo op het terrain van De Kleine Aarde in Boxtel bouwen. Dit wordt een informatiecentrum voor duurzaam leven en wonen, en zal nieuwe bezoekers en inkomsten voor De Kleine Aarde trekken. De Kleine Aarde zoekt hiervoor een financiële bijdrage van de Postcodeloterij.

Maar helaas, krijgt de Kleine Aarde geen bijdrage van de Postcodeloterij. Zonder nieuwe investeringen en nieuwe bronnen van inkomsten als haar EcoVilla Expo, heeft De Kleine Aarde onvoldoende inkomsten om voort te bestaan. Na 32 jaren als pionier en voorvechter van duurzaamheid, waarin Jan Juffermans de intellectuele geestvader is geweest, wordt De Kleine Aarde als organisatie opgeheven. En dus ook onze plannen voor de EcoVilla Expo.

Bill Gates zegt “Life’s not fair, get used to it!” en dit geldt ook voor De Kleine Aarde. Ook de mooiste en liefste organisaties kunnen sneuvelen. Gro Haarlem Brundtland gaf in haar beroemde UN rapport van 1987 aan, dat duurzame ontwikkelingen alle drie elementen moeten bevatten – People, Planet en Profit. Misschien was De Kleine Aarde goed zelfs een pionier op Planet en People, maar onvoldoende doorontwikkeld op de economische aspecten? Dat is ook voor One Planet een belangrijke les.

Een andere organisatie, de Center for Alternative Technology in Wales U.K.  http://www.cat.org.uk/index.html  is van bijna dezelfde geboortejaar als De Kleine Aarde in 1971 en heeft hetzelfde drijfeer en functie als centrum van duurzaamheid. Peter Harper is vanaf de eerste uur de drijvende kracht achter CAT, vergelijkbaar met Jan Juffermans van de Kleine Aarde. CAT heeft in de laatste jaren en zeer succesvol formule in educatie gevonden en ontwikkeld. Zij is geaccrediteerd met een universiteit en biedt graduate courses in environmental studies https://gse.cat.org.uk Hiermee is CAT nu een zeer succesvolle organisatie geworden, met een brede bekendheid. One Planet heeft twee studiereizen naar CAT gemaakt en ieder keer veel van geleerd. Peter Harper heeft vele ecocentra en eco-villages over de hele wereld bezocht en kent als geen ander hoe dun de scheidslijn is tussen succes en failure.

Nog een duurzaamheid organisatie die spectaculaire succes heeft gehad, waar One Planet ook op bezoek is geweest, is Eden Project in Wales. Tim Smit is hiervan de drijvende kracht. Eden Project heeft succes gehad met een investering van 100 miljoen Pond van de Engelse Postcodeloterij en heeft hiermee een baanbrekende ‘Disneyland attractie’ rondom planten gebouwd. http://www.edenproject.com/#qOydp7OMoSzPo2sU.97

Nog een opmerkelijke overeenkomst tussen CAT en Eden Project: ze zijn beiden gebouwd op afgedankte stukken gratis mijnbouw grond op zeer afgelegen locaties. En waar de One Planet concepten EcoVilla en EcoErf erop gesneuveld zijn is juist; een te hoge grondprijs, daar waar commerciële ontwikkelaars in samenwerking met de gemeente de grondrechten hebben bemachtigd.

Wat dan is de rol van One Planet in de landschap van duurzaamheidscentra en duurzaamheidsaanjagers? Wij zijn niet pioniers van het eerste uur uit de jaren 70’s zoals CAT en De Kleine Aarde (de tijd van Rachel Carson,  Meadows en “Limits to Growth”, The Moon Shot.) Maar wel van de tijd van Al Gore en An Inconvenient Truth. One Planet hoort dus niet bij de Pioneers maar bij de voorkant van Early Adaptors? Wij hebben over de afgelopen 11 jaar de transitie van de wereld gezien van Early Adaptors naar de Early Majority. Nu nadert duurzaamheid de Mainstream. En dat is goed ook! One Planet moet innovatief en flexibel blijven, inspelen op de kansen die zich in overvloed voordoen, haar kosten laag houden en nooit opgeven!