Eiffel Financial Challenge

Eiffel Financial Challenge

In 2007-2009 was er veel aandacht voor het EcoVilla-concept van One Planet. EcoVilla houdt in: modern, aantrekkelijk, welvarend leven met 80% minder CO2-uitstoot dan de gemiddelde Nederlander. Dit wordt mogelijk gemaakt in een rij energieneutrale woningen onder een kas met een aantal gezamenlijke voorzieningen. Als symbool van moderne duurzaamheid werd EcoVilla omarmd door twee bedrijven, Eiffel en Essent. Samen met Nijenrode Universiteit wilden zij aandacht aan duurzaamheid geven. Zij sponsorden daarom de Eiffel Financial Challenge voor financiële studenten van universiteit, hogescholen en bedrijfsleven. De student met de beste businesscase voor duurzaam leven in een EcoVilla, en deze goed kon presenteren aan een deskundige jury, kon mooie prijzen winnen. De hoofdprijs was een controllers-opleiding bij Nijenrode Universiteit; de tweede prijs een reis naar New York; de derde een Brompton vouwfiets. In vier maanden tijd ontwikkelden 25 kandidaten hun businesscases en presentaties. In het nieuwe gebouw van Essent in Den Bosch vonden de presentaties plaats. De winnaars ontvingen hun prijs uit handen van de CEO van Eiffel.

Essent, Ballast Nedam, DHV en Eiffel verbinden zich met het One Planet-project EcoVilla. Monique Noomen-Greve, CEO van Eiffel, geeft de opening speech.

De vakkundige jury beoordeelt de presentaties:

De gelukkige winnaars:

De receptie in de zaal van Essent in Den Bosch:

Rinse de Jong, CFO van Essent, geeft een belangrijke speech over duurzaamheid. Van de grootste leverancier van stroom en gas in Nederland, met 40% van de energiemarkt, is het opmerkelijk dat hij uitlegt dat de businesscase voor energiebesparing altijd twee tot drie keer beter is dan de businesscase voor energieopwekking. Als de overheid op nationaal niveau zou investeren in energiebesparing, dan is dat geld  veel beter besteed dan in alles wat zijn eigen bedrijf kan doen om groene energie op te wekken. Hij geeft ook uitleg over hoe een groot bedrijf als Essent de energie-mix van Nederland organiseert. Dank Rinse!

De Eiffel Challenge laat zien dat een kleine stichting als One Planet, met haar innovatiekracht en kennis van duurzaamheid, thema’s kan bieden die bij de grote spelers een snaar raakt.

Links: