Fietspark 1

Fietspark 1

Op verzoek van de gemeente Amersfoort, heeft One Planet in 2012 een suggestie en een voorlopig schets gemaakt voor een alternatief fietspark rond het stationsplein van Amersfoort. Het doel was om het station vrij van fietsen te maken zodat het plein voor andere doeleinden kan worden gebruikt: recreatie, terrassen, groen, duurzaamheid, water etc.

One Planet ziet de beste optie als uitbreiding van het huidige kleine fietspark in de ‘dode zone’ achter het Twynstra Gudde-gebouw, met een doorgang geslagen door het Twynstra Gudde-gebouw naar het stationsplein. Hier, op deze locatie genaamd Satellite-C, kunnen 2800 fietsen worden geparkeerd, wat meer dan genoeg is.

Later huurde de gemeente het ingenieursbureau Movares uit Utrecht in om alle opties te evalueren en openbare raadplegingen te houden. Hieruit bleek het One Planet-plan (Satellite C) de enige van de 8 varianten te zijn met een positieve score op alle standaarden: technisch, financieel en organisatorisch.

Sinds het maken van haar eerste suggestie, ziet One Planet dat haar oorspronkelijke schetsontwerp aanzienlijk verbeterd kan worden, door het fietsenpark langs de achterkant van het gebouw uit te breiden, zodat fietsers het station rechtstreeks kunnen betreden via hun eigen kaartje-controle hekken. One Planet wil graag een aanvullende opdracht van de gemeente krijgen om een ​​gedetailleerd ontwerp voor ‘Satellite C’ uit te werken.


Conclusie uit het Movares rapport: Satelliet C van One Planet is de enige optie met een positieve businesscase, zowel op de realisatie als de exploitatie.