Vathorst West

Vathorst West

Op uitnodiging van de gemeente, doet One Planet in 2008-2009 mee met het ontwikkelteam  Vathorst West, die de kaders moet vastleggen voor een nieuwe ontwikkeling met 3000 nieuwe woningen. Er volgde hiervoor een reeks ‘creative workshops’ in Vathorst. De taak van One Planet was om de duurzaamheidscomponent in het project te vertegenwoordigen. De gemeente had ook Saxion College in Deventer voor dezelfde taak uitgenodigd want ze wilde twee visies op duurzaamheid hebben. Maar One Planet en Saxion besloten samen te werken en onze visie en resultaat samen te presenteren. One Planet wilde het WNF aanpak “One Planet Living” als basis voor het Vathorst West project voorstellen; Saxion was meer voor Cradle-to-Cradle. Vathorst West Presentatie Deel II (illustraties) 15 sept 08

One Planet stelde voor om het Portuguese project Mata de Sesimbra met 5000 eco-woningen, als referentie voor Vathorst West te gebruiken. http://wwf.panda.org/?204439/Mata-de-Sesimbra-eco-tourism . Dit volgde de WNF One Planet Living aanpak, met een stapsgewijze reductie tot een 1-planeet Voetafdruk, met 95% reductie in externe energie, zero-waste enz.

Door de financiële crisis en het instorten van de vraag naar nieuwe woningen, heeft de gemeente haar project Vathorst West in 2009 de ijskast gezet. Wanneer de markt weer aantrekt, komt het project wellicht in de toekomst weer terug.